3 razloga zašto učiti kroz video

Image

Piše: Krešimir Linić

Video je “žargon” današnjice. Od početaka kinematografije, pa kroz period popularizacije TV-a šezdesetih godina prošlog stoljeća, video se nametnuo kao poželjan oblik komunikacije i zabave. U današnje vrijeme TV još uvijek predstavlja vodeći medij, dosežući u SAD-u 89% korisnika, dok drugi medij na ljestvici – internet – Ima tenedenciju rasta korištenja, upravo zbog povećanja brzine prometa koja omogućava stremanje video sadržaja.

Servisi poput Youtubea, Vimea i Vinea izuzetno su popularni. No pitanje koje se velikim upitnikom nameće je, ako video gotovo cijelo stoljeće očarava i svojom lakoćom prijenosa informacija i zadržavanja korisnikove pažnje, zašto se toliko rijetko koristi u obrazovanju u Hrvatskoj?

Evo tri razloga zašto je to potrebno promijeniti:

Image

1. Mogućnost svjedočenju autentičnih procesa

Zamislite da u ovom trenutku, iz privatnosti i komfora svojeg doma, imate priliku stvarnom vremenu slušati predavanja Platona i Aristotela, ili vlastitim očima proučavati kretnje i tehniku trkača i hrvača na olimpijskim igrama iz godine 704 pr. Kr. Antički Grci, nažalost, nisu imali tehnologiju koja bi te blagodati omogućila današnjim generacijama. Danas nam video pruža mogućnost da, iako nemamo priliku osobno prisustvovati nekom događaju, prikupljamo informaciju gotovo iz samog izvora. Pomoću arhivskih snimki možemo svjedočiti povijesnim događajima i učiti iz njih, također imamo priliku vidjeti rijetke prirodne fenomene i divlje životinje u njihovim prirodnim staništima. Novost u zadnjih nekoliko godina su MOOC-ovi o kojima smo pisali u prijašnjim blog postovima.

Oni nam omogućuju da pomoću videa pratimo predavanja eminentinih profesora diljem svijeta. Jedan od primjera ove prakse u Hrvatskoj su obrazovni sadržaji koji su napravljeni u okviru projekta RICOUNT, koji se bavi digitalizacijom programa cjeloživotnog obrazovanja te kao glavni medij koristi upravo – video. Također kao svijetli primjer ove prakse u Hrvatskoj možemo navesti i studentsku udrugu Bura Znanja, koja je potaknula i realizirala korištenje video programa u okviru sveučilišnih kolegija na Sveučilištu u Rijeci.

 

Image

2. Vizualizacija procesa

 

Na koji način se gibaju fluidi? Kako izgledaju kretnje planeta u sunčevom sustavu?

Neke stvari je jednostavno lakše vidjeti u pokretu. Sjećam se kada sam za srednjoškolski maturalni rad iz fizike čitao prikupljenu literaturu i trošio sate vizualizirajući “komade” teksta i animirajući grafike i tablice u svom umu, u pokušaju da što bolje shvatim interakcije subatomskih čestica i od kuda sada još peta, šesta, sedma dimenzija… Tekst, zvuk, grafika i pokret kada djeluju zajedno pomažu nam u razumijevanju određenih procesa te skraćuju vrijeme učenja. Što je lakše – pročitati tri stranice teksta koji objašnjava način na koji se kreće klip u automobilskom motoru ili vidjeti par sekundi animacije istog ?

 

3. Koncentracija informacije – više informacijskih kanala poboljšava učenje

Pretpostavka je da dodavanjem novog medijskog kanala pri prijenosu poruke možemo povećati kvalitetu informacije. Nekoliko različitih istraživanja je pokazalo da istovremenim korištenjem auditivnog i vizualnog kanala možemo povećati pamćenje informacija i razumijevanje kompleksnih pojmova. Pojavljuje se problem ako kanali informacija nisu usklađeni – učinak može biti suprotan te dovesti do dekoncentracije primatelja informacija. Također, istraživanja su pokazala da korištenjem zvuka i slike možemo postići bolje rezultate u učenju ali se isto ne može reći za kombinaciju zvuka i teksta, dok u slučaju gdje je informacija istovremeno jednako prezentirana tekstom i govorom nema bitnijih rezultata.

Iako audio vizualna prezentacija sadržaja ima određene prednosti, valja napomenuti kako je teško nadmašiti učenje iz prve ruke. Najbolje učenje ipak sa sobom nosi dozu interaktivnosti, koju dobar predavač uvijek održava sa auditorijem; dobar učitelj potiče, motivira te “priprema  teren” za efikasno učenje. No da ne opisujem dugim rečenicama na kakav tip učenja pod time mislim, najlakše bi bilo da pogledate ovaj video.

Video u edukaciji može mnogo pomoći te ga je šteta ne iskoristiti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s