Uvod u e-knjige


danka2

Piše: Danka Jurjević

Započnimo s pitanjem – što je e-knjiga?

Elektroničke knjige ili e-knjige (eng. ebook, eBook) su elektronički oblik tiskane knjige pripremljen tako da se može čitati na računalu, mobilnom uređaju prikladnog ekrana – kao pametni telefoni ili tabletu – te na, posebno za e-knjige napravljenim, e-čitačima.

E-knjige se tu i tamo spominju još od 40-tih godina. Osoba koja se smatra začetnikom e-knjiga je Michael S. Hart u 70-tima. Naime imajući pristup sveučilišnom računalu (u vremenima kad su samo velike institucije imale računala) je uzeo priliku da Američku deklaraciju o nezavisnosti prenese u digitalni oblik – te prateći tu ideju, uz postojeći razvoj World Wide Web-a, pokrenuo je i projekt Gutenberg (kojem je cilj digitalizacija i distribucija knjiga u javnom vlasništvu).

danka1

Ipak sve do kraja 1990-tih godina e-knjige su se prenosile na medijima (CD). Tek poslije 2010. godine, s poboljšanjem prijenosa podataka preko interneta došlo je do šire uporabe i potražnje e-knjiga. Danas Amazon tvrdi da njihova prodaja e-knjiga nadmašuje prodaju tiskanih knjiga.

Za izradu e-knjiga su se kroz njihovu povijest koristili razni datotečni formati, od kojih su najčešći bili obična text datoteka ili kasnije još češći PDF. Današnji najpopularniji format izbora za e-knjige je ePub (puni naziv: electronic publication). Tri primjera Hrvatskih e-knjižara koje koriste taj format su: Planet9, TookBook i vip e-knjižara.

ePub je interaktivni, multimedijalni format e-knjige namijenjen za sve vrste e-čitača, od stolnog računala do mobilnih uređaja. Ovisno o kompleksnosti e-knjige može ga biti vrlo jednostavno izraditi te distribuirati putem interneta.

danka3

Glavne prednosti e-knjiga čine: jednostavna izrada, jednostavna distribucija, mogućnost čitanja na raznim ekranima, zauzima jako malo memorijskog prostora, mogućnost pretraživanja teksta, interaktivnost, multimedija, ne troše papir te mogućnost čitanja u mraku bez dodatnog vanjskog svjetla.

S druge strane, nedostaci istog su često nestandardiziranost e-čitača – budući da su formati e-knjiga relativno novi, ne postoji još standardiziran način čitanja, stoga često razni e-čitači mogu e-knjigu učitati s manjim razlikama (bez slike na koricama, drugačiji font, i slično). Na mobilnim uređajima često se susrećemo s problemom baterije, te na kraju nedostaje puki osjećaj držanja knjige u rukama i listanje novih ili prašnjavih stranica.

Beletristika za užitak na tabletu ili smartphone-u možda nije za vas ali ovo sigurno ne možete odbiti: e-lektira i e-udžbenici . 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s