Crtanje, posao, obrazovanje

Jesi li zaposlena? Čime se baviš? A kakav je to projekt „Ricount“?

Tri su najčešća pitanja koja nužno dolaze u kompletu s onim „Postoji li mogućnost zaposlenja za stalno“.

Bez obzira na odabir struke unazad xy godina, većina se nas nalazi u istom problemu. Preispitujemo se, kada i gdje smo pogriješili i jesmo li mogli odabrati drugačije? Tražimo rješenja, googlamo odgovore i načine kako doći do onoga što želimo.

marina_slika1

Recimo da želimo raditi ono što volimo, da svoje vrijeme želimo iskoristiti na najbolji mogući način, da tražimo sigurnost u svom stabilnom domu, te na kraju, da želimo generacijama iza sebe ostaviti nešto mirniji život. Ponekad postane teško, čini se bezizlazno, nemoguće i nerješivo. Promjene koje su ti nametnute i barijere postavljene na putu prema ostvarenju cilja mogu te prestraviti kao lavež iz nekog dvorišta pored kojeg prolaziš, ako se nisi na to pripremio.

S druge strane, sjetimo se svojih predaka koji su utabali naše staze: jesu li oni mogli zamisliti da će koristiti bankomate, kartice, online banking, max TV ili telefon bez žice?

 

Razvoj tehnologije. Krute tvari s mekim zaslonom. Olovka i pero, kodovi i megabajti. Nevidljive mreže i optički kabeli – čista apstrakcija, tako jasno i neopipljivo.

 

 

Cijelog života učimo. Poučavamo kako čitati, hodati, kako držati olovku i pisati, kako crtati i slikati, na koji način gledati. Formalno, neformalno, informalno.

Svakodnevno svladavamo tehnike i tehnologije i putem pokušavamo ne izgubiti sebe. Da, to mi prihvaćamo promjene: trudimo se nadograditi, modernizirati, pronaći svoje mjesto, siguran temelj.

 

Pojednostavit ću:

Kada bi ti netko ponudio, primjerice, da ti besplatno pokaže najbrži način kako nacrtati predmet, ili nekoliko trikova koji će ti pomoći da lakše savladaš crtanje na kompu, bi li pristao? Ili ipak odustaješ, jer zvuči čudno, predobro da bi bilo istinito, možda nemaš vremena, nađeš neku izliku.

 

Nema trikova, sve je na internetu. Biramo bitne informacije i one nas vode dalje. Lako je naučiti kada to želiš.

www.ricount.uniri.hr

 

 

Piše: Marina Skočigorić

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s